svk
Svenska Kusten - portalen för Sveriges kust
Kustlaget Gävle Varvs Historiska Förening
ÄNNU ETT KUSTLAG

Gävle har nu fått ett lokalt Kustlag.
Projekt ”Ångslipspel” var ett pilotprojekt som kustkulturföreningen Kustlagen Södra Bottenhavet startade för ett år sedan. Föreningen arbetar som bekant med Vårt Maritima Kulturarv. Det forna ångdrivna slipspelet på f. d. Gävle Varv har stått övergivet sedan 50 - 60-talet. En liten förstudie visade att det fanns goda möjligheter att återställa funktionerna till ursprungligt skick.

KSB bedömde att det här var helt i linje med föreningens kustkulturarbete och att det kunde vara intressant att följa upp. Hur går man till väga? Antikvarieaspekter? Åtkomlighet? Ekonomi? Ja, frågorna var många och en arbetsgrupp tog sig an arbetet. Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet var värdefulla kontakter med de råd och medel som behövdes för genomförandet av projektet.

I dag kan vi konstatera att det har varit ett mycket lärorikt arbete om hur man kan utveckla kustkulturhistoriska objekt. Helt enligt arbetsplanen så har nu ett lokalt kustlag bildats för att fortsätta arbetet. Den nybildade föreningen, ”Kustlaget Gävle Varvs Historiska Förening” saknar inte arbetsuppgifter.

En talrik skara entusiaster kan glädja sig åt att ångslipspelet fungerar som förr i tiden. Dock återstår ännu mycket intressant arbete för att försöka återställa mer av miljön kring arbetet vid den forna slipen. Dokumentation över ångmaskin, ångpannan och slipspelet återstår att göra. En riven förrådsbyggnad har man förhoppningar om att få återställa. Den behövs för att ge plats för utställningsföremål men också utrymme för en planerad utbildningsverksamhet om ångteknik. Ett referat från provkörningen hittar du på http://www.kustguide.net/projekt_angslipspelet_0411.html

Under arbetets gång har privatpersoner anmält sitt intresse för att få hjälpa till. Det har även hänt att maskiner, redskap etc. har inlämnats som gåvor. En mindre mångmaskin som tidigare varit i bruk på Gävle Varv har även iordningställts. Ett par ångdrivna matarvattenpumpar har lämnats över till föreningen. De kommer också att göras kördugliga.

Allt det här intresset har betytt mycket för den fortsatta verksamheten, inte minst med tanke på Gävle Varvs historia som numera också ingår i föreningens arbete. Den finns nämligen inte någon verksamhet för att skildra tidigare arbete vid Gävle Varv.

Vårsol och lite mer av värme är det enda som stoppar entusiasterna för att komma igång. Inne i värmen på en mekanisk verkstad pågår en dag i veckan renoveringsarbetena. Gamla packningar skall bytas upp, rost skrapas bort, grundfärg och originalfärg målas. Fikapauser och prat om vad man kan göra iordning till visningarna tar sin del av dagen.

Var du än bor i landet, har du intresse för Europas enda fungerande ångdrivna slipspel, eller Gävle Varvs historia så hör av dig till Kustguide.

Vill du vara med och skruva, meka, pysa lite ånga, måla och att dona, komma med i ett verkligt entusiastiskt Kustlag, ja, då finns det bara ett som hjälper: Bli medlem!

Läs mera på föreningens hemsida: www.gavlevarv.se

Hälsningar/
Kustguide:s utsände, nästan ångdrivna reporter.

Skapad:05-03-29 © Webgraph Uppdatering

Kommentera!


16-11-25
Nem um site europeu ou algo do tipo, Ico?A 10 libras, por exemplo, vale a pena comprar e mandar para o Brasil, caso a loja efetue este envio.Para exemplificar, comprei minha camisa do Barcelona na loja virtual deles e saiu mais barato do que se eu tivesse comprado aqui, incluindo as despesas de envio.De qualquer forma, obooaadi!Abrgçr!